ISTDP-therapie

Het leven is soms simpelweg ingewikkeld

Het is dan fijn om professionele hulp te krijgen. Iemand die je begeleidt bij het afwikkelen van de beklemmende gevoelens die het dagelijks leven in de weg staan.

Wat we ervaren hoeft geen label te hebben. Liever niet zelfs. Wat belangrijk is, is onderzoeken wat eronder zit. In de kern heeft een mens complexe gevoelens. En vaak ook fysieke ongemakken, zoals hoofdpijn of slaapproblemen. Herken jij dit en kom je er zelf niet uit? Dan kun je bij mij terecht voor een begeleide zoektocht om de regie over je eigen leven terug te nemen.

In onze gesprekken daag ik uit om echt te werken. Met mijn begeleiding ga je veel bewuster aandacht besteden aan hoe je lichaamstaal reageert op je emoties bij je eigen verhaal. In het begin kan het moeilijk zijn, maar ineens krijg je begrip voor je spanningen die voorheen misschien voor jezelf en je omgeving verborgen bleven. De doelgerichte, zorgvuldige aandacht precies daarvoor helpt je tot de kern van jouw problematiek te komen. Zo brengen we samen wezenlijke verandering tot stand.

Mijn vorm van werken past het beste bij volwassenen die gemotiveerd zijn om met zichzelf aan de slag te gaan. De voertaal is Nederlands of Engels.

Specifieke vorm van psychotherapie: AB-ISTDP

ISTDP staat voor Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy. Het is een specifieke vorm van psychotherapie, passend in een psychodynamisch referentiekader. Het Britse ISTDP-UK trainingsinstituut heeft speciale focus op vroege hechting, in het Engels: “Attachment-Based ISTDP”.

 

Om over na te voelen

ISTDP komt in korte tijd tot de kern doordat omzeilen van de pijn geen kans krijgt. Om dingen heen praten, wegredeneren, vergoelijken en vele andere manieren die in het dagelijks leven helpen pijn wat te verzachten: ISTDP snijdt erdoorheen. Het leren (h)erkennen en loslaten van beschermingsmechanismes is spannend maar helpt enorm om eerlijk naar onderliggende gevoelens te kijken. Het probleem dat aanleiding geeft om hulp te zoeken, is in veel gevallen een uitvloeisel van de vermeden emoties. We vertragen om focus te houden en ruimte te maken voor deze onderliggende ervaringen. Dit alles is ook wat het intensief maakt. De emoties die je dan weer mogen raken, leiden vaak naar ouder zeer vanuit vroege ervaringen met belangrijke volwassenen. Het is dus een speurtocht om tussen gesprekken over na te denken, maar belangrijker: om over na te voelen.

Lichaam aan het werk zetten

Als ISTDP-therapeut concentreer ik me zowel op gesproken taal als op lichaamstaal. Hoe reageert het lichaam op wat gezegd wordt en wat zit er onder die reactie? Door aandacht te besteden aan lichamelijke tekenen, help ik tot de kern van problematiek te komen. Om ieder gesprek zo scherp mogelijk te kunnen observeren, gebruik ik een videocamera. 

Ook bied ik de mogelijkheid om problemen inzichtelijker te maken door uit de stoel te komen en het lichaam letterlijk in beweging zetten. Dan zet ik jarenlange ervaring in verdediging via sport in middels oefeningen om verdediging van emoties te verhelderen en om te helpen bij het voelen van spanning en het loslaten daarvan.

“Soms kan het helpen om je lichaam te betrekken bij je therapie. Zo mogen jouw primaire reacties ongecensureerd tot uiting komen. Een emotionele ‘bevriezing’ wordt bijvoorbeeld ineens zichtbaar. ”