Bokstherapie

Boksen is een prachtig gesprek

Bij bokstherapie leer je in een paar sessies al heel veel over hoe je omgaat met gebeurtenissen die je (kunnen) ‘raken’. Raken zowel letterlijk als figuurlijk. Vaak spiegelt het lichaam via het boksen heel mooi dezelfde automatische reacties die we in gesprek tegen komen. Zo krijg je wat directer inzicht in je angsten, verdedigingsmechanismen, en emoties. Ook kan bokstherapie je helpen wat zekerder te voelen en het vertrouwen in eigen lichaam en eigen kracht te vergroten. Wat voor jou een specifiek doel van bokstherapie is stemmen we samen bij de start van het traject goed af.

Boksen is een prachtig gesprek. De lichaamstaal tijdens oefeningen zegt vaak meer dan duizend woorden. Een sessie bokstherapie start op vergelijkbare manier als een goed gesprek en eindigt ook met het nabespreken en evalueren van de sessie. Het middel in het midden verschilt wellicht, maar onze gezamenlijke doelgerichte aandacht voor jouw reacties niet.

“Doe geen slag in de rondte, richt je aandacht en merk het verschil”

Veilig

Voor bokstherapie hoef je geen ervaren “pugilist” te zijn. We starten heel rustig en met aandacht voor de juiste techniek en beweging. Veiligheid en het voorkomen van blessures staan uiteraard voorop. En met veiligheid bedoel ik dan ook dat jij zelf steeds wordt uitgenodigd om je grenzen aan te geven en te verleggen. Ik ben gecertificeerd Boksfitinstructeur bij de Nederlandse Boksbond. 

Rustige opbouw

Gestart wordt bijvoorbeeld met oefenen in de lucht (schaduwboksen) of op de bokszak, en pas als dat goed voelt op de pads of handschoenen van de therapeut. Het reageren op een aanval door wegstappen, meegaan, een tegenaanval, of verdedigen en opvangen van klappen wordt gaandeweg opgebouwd en geoefend. Dit gaat steeds mild en met aandacht voor de reacties die je lichaam en gedachten erop hebben. Bij groeiend vertrouwen en technische vorderingen kan ook een oefen gevechtje (sparren) plaatsvinden. Alles in overleg en afgestemd op het doel van jouw behandeltraject.

Emotionele fitheid

Omdat bokstherapie niet hetzelfde is als recreatief boksen, hoef je je niet druk te maken over je conditie. De oefeningen worden aangepast op jouw lichamelijke fitheid; het doel is namelijk niet om je fitter te maken of je te helpen om een heel goede bokser te worden. We richten ons op je mentale en emotionele fitheid. Zorg alleen voor comfortabele kleding.