Paarden coaching
Er staat een paard in de praktijkruimte
Een praktijkruimte in de vorm van een buiten- of binnenbak. Een plak zand of een modderig landweggetje. Een picknicktafel voor een verse espresso of kopje thee in de buitenlucht. Simpele ingrediënten voor een goed gesprek in de natuur in het bijzijn van paarden en pony’s. De luxe van de comfortabele stoel wat achter ons latend kijken we samen naar je doelen en wensen voor het beperkt aantal sessies dat we zo samen zullen doorbrengen. Voor coaching met paarden zoeken we samen naar het gerichte doel dat in de gesprekken aan bod mag komen en bereikt wenst te zijn.
Of je nu vastloopt in werk of relatie, of gewoon nieuwsgierig bent naar een begeleiding in jouw levensvragen op een manier die je naar buiten lokt, je bent welkom om je te laten verrassen door het prettig contact met paarden. Onze drie Shetland pony’s staan voor je klaar, en de paarden op stal en in de weide kijken graag mee op een afstandje.
“Wat een super lieve Shetjes!”
Het paard als coach
Als Psycholoog en ISTDP-therapeut doe ik bij coaching met mijn paarden even een stapje opzij, soms letterlijk, maar zeker ook figuurlijk. De pony’s kijken namelijk mee tijdens ons gesprek en reageren heel natuurlijk op wat er gaande is. Praten we om de hete brei heen dan kan het zo maar zijn dat ze wat afstand nemen, raken we een goed punt dat aandacht verdient dan zou het zo maar kunnen dat ze dat in hun gedrag aan ons laten zien. Bij het coachen met paarden is er een mooie samenwerking tussen coach en paard. De paarden signaleren en de coach helpt jou om te interpreteren, en te acteren. De post-HBO opleiding om te coachen met paarden volg ik bij de Academie voor Paard- en Lifecoaching.
Vluchtgedrag en kuddegevoel
Paarden zijn prooidieren en zijn al duizenden jaren gewend om scherp te signaleren of er gevaar dreigt. Hun overleving is gebaseerd op dit vertrouwen op hun zintuigen enerzijds, en de gezamenlijke ‘uitwisseling’ van ervaringen anderzijds. Als één paard in de kudde zijn oren omhoog doet omdat het iets hoort gaan vaak alle neuzen in de kudde open om te ruiken en de oren om te horen. Deze combinatie van vluchtgedrag en kuddegevoel biedt prachtige eigenschappen om in te zetten in samenwerking met de mens. Nemen we het paard even uit zijn kudde, of in mijn geval één van de drie Shetlanders uit hun weide, dan verschuift de aandacht naar de nieuwe ‘kudde’. Hoe je als mens dan reageert in die kudde, en hoe het paard op jou reageert brengt parallellen naar voren die we kennen uit ons dagelijks leven in onze eigen ‘kuddes’, het gezin, het werk, je voetbalclub.
Doelgericht en tijdgebonden
Coachen met paarden vraagt om een helder tijdsframe en doel. Je neemt een van tevoren afgestemd aantal sessies af, en binnen die sessies gaan we werken aan je doel. Bij voorbaat duidelijk dus. Bij paardencoaching is het paard of de pony in de buurt, je loopt er misschien mee aan een touwtje of het staat los in de bak tijdens ons gesprek. Er wordt niet gereden op de paarden, dat is bij Shetlanders wellicht logisch – maar ook kinderen laten we er niet op zitten. Uit veiligheid, uit zorg voor de paarden, en omdat het voor een goede coach sessie onnodig is.